Zoals u op onze website(s) al meer dan 10 jaar kunt lezen, was Nederland 20 jaar geleden koploper op het gebied van verduurzaming. Vanaf 2002 hebben de kabinetten Balkenende en Rutte van alles gedaan om de energietransitie (energiebesparing, duurzame energie, efficiënter gebruik van fossiele brandstoffen) te remmen. Vaak vroegen wij onze nationale media om aandacht voor dit enorme probleem dat schadelijk is voor 0ns klimaat, het milieu, de volksgezondheid, de welvaart en voor toekomstige generaties. De EnergyClaim gaat over bedrijven (= mensen!!) die door de overheid waren aangemoedigd om energiebesparing in gebouwen in te bevorderen, maar vervolgens te maken kregen met een overheidsgedrag dat gericht was op het voorkomen van die energiebesparing. Daardoor liepen onze participanten grote schade op, maar de overheid weigerde nadeelcompensatie te betalen. Ook weigerde de overheid om Europese wetgeving en internationale afspraken na te komen. Maar ons verhaal kreeg nauwelijks aandacht. De tegenkrachten (die baat hebben bij het remmen van de energietransitie) waren (en zijn) enorm.
Met Nieuwsuur en (voorheen) Nova hadden we sinds 2005 regelmatig contact met het verzoek om de bevolking te informeren. Op 12 september 2021 is in een Nieuwsuur uitzending bevestigd wat wij al jaren roepen. Zie:
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2397480-nederland-moet-zich-schamen-25-jaar-na-eerste-klimaatonderzoek
Klimaatverandering kan gevaarlijke gevolgen hebben. Dat maakt snel en adequaat ingrijpen noodzakelijk. Dat is de conclusie van een speciale Klimaatcommissie van de Tweede Kamer in 1996. Nederland – en de rest van de wereld – moeten het zekere voor het onzekere nemen en de uitstoot van broeikasgassen snel verminderen, adviseert de commissie na een uitgebreid parlementair onderzoek.
Het is deze week 25 jaar geleden dat de commissie haar rapport publiceerde. Een kwart eeuw later blikken de betrokken Kamerleden met gemengde gevoelens terug op het eerste Kameronderzoek ooit naar klimaatverandering. “Ik denk dat er tot op de dag van vandaag sprake is van een collectief tekortschieten”, zegt Eimert van Middelkoop, destijds voorzitter van de commissie die het onderzoek uitvoerde.
“Hogere temperaturen, een stijgende zeespiegel, vaker extreem weer: het stond allemaal al in ons rapport.”
Initiatiefnemer van de Klimaatcommissie en oud PvdA-kamerlid Ferd Crone: “Ik ben trots dat er toen een bodem is gelegd voor het klimaatbeleid. Maar er had natuurlijk veel meer moeten gebeuren. We liepen toen voorop, nu hobbelen we achteraan. Nederland moet zich schamen.” (…)