Milieudefensie wint rechtzaak om schonere lucht

In Nederland is de lucht op veel plaatsen nog steeds te zwaar vervuild. Milieudefensie eiste dat Nederland aan de verplichte (Europese) normen voldoet. De rechter geeft Milieudefensie gelijk, en beveelt de overheid om overal de normen voor buitenluchtkwaliteit te halen. Zie: https://www.parool.nl/amsterdam/milieudefensie-wint-rechtszaak-om-schonere-lucht-in-de-stad~a4515381/

Al rond 2001, toen het EnergiePrestatieAdvies nog volop in ontwikkeling was, wisten wij (EPA-bedrijven) al dat het binnenklimaat van een woning of gebouw of school niet gezond kan zijn als de aangevoerde buitenlucht vies is.  Klimaatinstallaties kunnen lang niet alle problemen oplossen en zijn kostbaar.

De in 2002 aangenomen Europese EPBD richtlijn (Energie Prestatie van Gebouwen) heeft tot doel dat gebouwen en woningen niet alleen zuiniger worden, maar ook gezonder. Daarvoor is schone, gezonde buitenlucht nodig. De Europese Commissie en de WHO hebben normen opgesteld voor de maximaal toegestane luchtvervuiling. Maar de Nederlandse overheid weigerde om de EPBD en de ‘schone lucht’ richtlijnen correct te implementeren.

EnergyClaim vraagt sinds 2013 de rechter om de overheid te dwingen om de EPBD-richtlijn correct te implementeren. Helaas duurt dat proces erg lang, maar de uitspraken in de zaken van Urgenda en Milieudefensie zijn zeer bemoedigend. In ieder geval zal schonere buitenlucht het makkelijker maken om een gezond binnenklimaat te realiseren.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.