Hoe en waarom saboteerden de kabinetten Balkenende/Zalm & Rutte de energietransitie?

De participanten van EnergyClaim zijn of waren intensief betrokken bij de verduurzaming van tienduizenden woningen per jaar. Maar vanaf 2002 begon de overheid (regering, EZ, VROM, Financiën) de energietransitie te remmen. Door letterlijk de fundamenten (oftewel het bestaansrecht en de kansen) onder de ondernemingen uit te schoppen. Met dramatische gevolgen en grote financiële schade voor mensen/bedrijven die de vraag naar hun (energiebesparings)diensten zagen verdampen. Het contraproductieve gedrag van de overheid gaat na 20 jaar nog steeds door. Er is alsmaar sprake van inconsistent, zwalkend, verwarrend, geldverkwistend en marktverstorend beleid. Door de onduidelijkheid twijfelen burgers en marktpartijen en worden maatregelen uitgesteld.

Allerlei zaken die nu ons leven verpesten waren 20 jaar geleden al voorzien en hadden voorkomen kunnen worden door de energietransitie voortvarend te stimuleren en realiseren. Maar de regeringen Balkenende en Rutte kozen ervoor om energiebesparing en ook duurzame energie te frustreren. De regering en de ambtelijke apparaten stelden de ‘gasrotonde’, de afspraken voor de levering van gas door Rusland, en het behouden van de vraag naar fossiele energie duidelijk boven de belangen van burgers en het milieu. De belangen van de fossiele sector waren kennelijk leidend in de beslissingen. Nu zitten we met de gevolgen: energiecrisis, afhankelijkheid van geïmporteerd gas, energiearmoede, overbelaste energie-infrastructuur, economische schade en meer. Intussen vecht EnergyClaim nog steeds voor compensatie voor de gedupeerde achterban: onafhankelijke energie(prestatie)adviesbedrijven die door de overheid en ‘handlangers’ tegengewerkt zijn sinds 2002. Al bijna 20 jaar is het daardoor bijna onmogelijk om een objectief, onafhankelijk advies te krijgen inzake energiebesparing voor een woning of gebouw. De Europese EPBD-richtlijn uit 2002, die o.a. dat advies van een onafhankelijke deskundige voorschrijft bij verkoop of verhuur van een woning, is door Nederland nooit correct nageleefd.

Nederlandse burgers hebben recht om te weten waarom en hoe de regering de energietransitie saboteerde. Voor onze visie (en bewijzen) kunt u contact opnemen.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.