BZK weigert EBPD correct te implementeren

Sinds 2002 is de Nederlandse overheid bezig met het ‘implementeren’ van de EPBD-richtlijn. De EPBD is een ‘milieu’richtlijn, die goed is voor mens, milieu en economie. Het doel van de richtlijn is dat woningen en gebouwen zuiniger worden, en tegelijk gezonder en comfortabeler. Woningen moeten betaalbaar blijven, door minder afhankelijk te worden van dure fossiele energiebronnen.

Er is – na meer dan 10 jaar - nog steeds geen ènkele indicatie dat het ministerie van BZK van plan is om de EPBD-richtlijn correct te implementeren. Het ministerie (voorheen VROM) weigerde eerst de EPBD 2002/91 correct om te zetten in Nederlandse wetgeving. En in 2012 weigerde Nederland om de vernieuwde EPBD 2010/31 correct te implementeren. Nu heeft men schijnbaar het plan dat energielabels middels een soort doe-het-zelf systeem gemaakt moeten gaan worden door ‘woonconsumenten’.

Bedrijven die nog lang verwacht hadden dat de EPBD uiteindelijk wél geïmplementeerd zou worden (vooral het in de EPBD voorgeschreven energieprestatiecertificaat) hebben pech. De meesten hadden beter niet in kunnen gaan op de verzoeken van de overheid om EPA’s en later energielabels te gaan maken. De overheid heeft de investeerders voor de gek gehouden met mooie ambities en praatjes, maar een volstrekt inadequaat en ineffectief energiebesparingsbeleid.

EnergyClaim betreurt de weerstand van BZK tegen energiebesparing en verduurzaming. Bij BZK lijkt niemand zich iets aan te trekken van internationale en morele verplichtingen om een effectief energiebesparingsbeleid te voeren. Minister Henk Kamp (EZ) gaf recent in Groningen eerlijk toe dat de overheid niet wil dat er minder gas wordt verkocht. Want de overheid heeft de gasbaten nodig. Voor de overheid wegen de gasbelangen duidelijk zwaarder dan de belangen van burgers, milieu en economie.

Het beleid van BZK sluit prima aan op dat van EZ: Energiebesparing staat in Nederland op een laag pitje. Al bijna 2000 miljard kuub gas uit ‘onze’ nationale gasvelden is opgegaan in rook.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

2 Reacties op BZK weigert EBPD correct te implementeren

  1. Pingback: Energieclaim: BZK weigert EBPD correct te implementeren | AvEPA

  2. Pingback: “Expert moet regie houden op energielabel”