Nationale ombudsman verklaart AvEPA-klacht gegrond

De Nationale ombudsman, Dr. Alex Brenninkmeijer, heeft klachten van de AvEPA (Associatie van Energie Prestatie Adviseurs) gegrond verklaard. De AvEPA had geklaagd over de onttrekking van meer dan 2 miljoen euro uit een subsidiepot voor EPA-maatwerkadviezen van 10 miljoen euro. De subsidies waren bedoeld voor woningeigenaren als tegemoetkoming voor de gemaakte kosten van een EPA-maatwerkadvies voor hun woning.

In november 2010 besloot de overheid (AgentschapNL en het ministerie van BZK) om meer dan 2 miljoen euro uit de subsidiepot te halen en dat geld te geven aan 9 intermediairs, die het geld dan mochten gebruiken om circa 10,000 adviezen (vrijwel) gratis uit te delen. Dit gedrag was in strijd met de subsidieregeling, en de overheid benadeelde met haar actie burgers en EPA-bedrijven. De subsidieregeling werd immers plotseling afgeschaft. Na klachten werd er nog 1 miljoen extra subsidie beschikbaar gemaakt, maar niettemin zorgde het overheidsgedrag voor marktverstoring, verwarring, veel stress, en economische schade voor de meeste EPA-bedrijven.

De Nationale ombudsman doet de volgende aanbeveling aan de overheid (AgentschapNL): “Agentschap.nl wordt in overweging gegeven om met verzoeker in gesprek te treden met het oog op een financiële tegemoetkoming.”

De Stichting EnergyClaim, die de belangen behartigt van meer dan 80 gedupeerde EPA-bedrijven, heeft bovenstaande zaak al opgenomen in de dagvaarding tegen de Staat. De uitspraken van de ombudsman geven geen aanleiding om de tekst in de dagvaarding op dit punt te herzien. EnergyClaim had deze uitspraak verwacht. Het oordeel van de ombudsman zal uiteraard aan de rechter voorgelegd worden.

Zie ook het NRC-artikel http://www.energyclaim.nl/wp-content/uploads/2011/11/NRC-huizenbezitters-lopen-subsidie-mis-6-4-2011.pdf

NB: In 2010 stelde de Nationale ombudsman EnergyClaim al in het gelijk inzake het onbehoorlijke gedrag van de overheid jegens EPA-bedrijven.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Nationale ombudsman verklaart AvEPA-klacht gegrond

  1. Pingback: Energieclaim: BZK weigert EBPD correct te implementeren | AvEPA